Instagramda falan denk gelmissinizdir,설날(Lunar New Year)Kore'de ay takvimine gore yeni yılı kutladılar gecen haftalarda(cin,japonya,vs.gibi birkac asya ulkesinde de kutlanılıyor),her Korelinin evinde pisen bayram yemekleri,atıstırmalıkları vardır,bunların icinde bugun tarifini ogrenecegimiz yumurtalı tofu kızartması(계란두부전),
tofu gozlemesi/kızartması(두부부침)(bizim mucveri anımsatan bir tarif)yapmayı gosterecegim.부침 ve 전:turkce karsılıgı=>Gozleme/Omlet demek oldugu icin bu tariflere tofu gozleme mi desek acaba :))
Bayram yemekleri sadece tofu ile sınırlı degil yanlıs anlasılma da olmasın,갈비(et haslamaları/yemekleri),떡국(ddeok corbası)호박전/파전/김치전(kabak kızartması,yesil sogan kızartması(pajeon diye biliyorsunuz),kimchi kızartması)vb.sebze kızartmaları,japchae gibi yemekler de yapılıyor.
Baktıgımız zaman Korelilerde bizim gibi bayramlarında,bayram yemekleri yapıyor,hersey tabii ki bizimle birebir tutmasa da geleneklerine baglı kalıp,bayramlarda buyukleri selamlamaya gitmek,vefat edenleri anmak(genelde evde bir masa kurulup "vefat edenin sevdigi yemekleri daha cok yaparlarmıs")gibi bir takım degerlere sahip cıkma,dunden bugune surdurme olayları bizler ile cok benzer.
Ozaman tarife gecelim artık :)))
- Malzemeler:
- Tofu(iki tarif icinde kullanılcak)
- Yumurta(iki tarif icinde kullanılcak)
- Un(iki tarif icinde kullanılcak)
- Mantar(keyfinize baglı konulabilinir)(두부부침)
- Yesil sogan(두부부침)
- Taze nane(두부부침)
- Tuz/Karabiber(두부부침)
두부부침(TOFU GOZLEMESI/KIZARTMASI:))

1:)) Bizim aldıgımız tofu bir kalıptı(yaklasık 500gr falandır sanırım),tofunun yarısını kullandım,yarısını diger tarif icin ayırdım. Elimle iyice ezdigim tofuyu avucumun icine azar azar alarak suyunu sıkıp hamur yapcagım kaba aldım.
Suyunu sıkmazsanız hamurunuz cok vıcık kalabilir ve kızartırken sıkıntı yasatabiliriz size,oyuzden usenmeyip sıkın tofunuzun suyunu♡.♡

2:)) Elimde kalan cooooook azcık istiridye mantarını kucuk kupler halinde dograyıp tofunun uzerine bıraktım..Bir tanecik de yumurtayı kırıverdim ustune:))
3:)) Gene elimde olan taze naneyi de guzelce kıyıp ilistirdim kabın icine. Ben taze naneyi cok sevdigim icin koydum,gene size kalmıs koymasanızda olur..
4:)) Daha once alıp,kucuk kucuk dograyıp buzlukta sakladıgım yesil soganlarımı da ekledim,yaklasık 2~3sap yesil sogan yeterli olacaktır.
(Sizde benim gibi cok kullanmıyor ve dolapta curumesini istemiyorsanız,dograyıp bir plastik saklama kabına koyarak buzlukta bekletebilirsiniz,kullancagınız kadarını alıp geri koyarsınız:))

5:))Yarım su bardagından biraz fazla (3/4u kadar)un ilave edip,bir tutam tuz,bir tutam karabiberi de ilistirip hamuru guzelce kasık ile karıstıralım.
Hamurumuz biraz yapıskan hamur olacak,vıcık vıcık deriz ya tam olarak oyle bir hamur :))
6:)) Tavayı yaglayp cooooook az yag ile,bir kasık ile istedigimiz boyuta gore hamurlar alıp tavaya koyuyoruz,hamur biraz yapıskan oldugu icin ikinci bir kasık yardımı ile tavada duzgun ufak yada buyuk parcalar olusturuyoruz.

7:)) Ben ufak parcalar halinde dagıttım tavaya,yerken daha kolay ve gorunus olarak bana daha kibar geldiginden midir bilemedim orasını,belki de zamanı bol buldum da ugrastım boyle :))Arkalı onlu guzelce pisirip,kızartıp bir tabaga alıp soya sosuna batırarak yiyebilir,soya sosu olmadan da yiyebilirsiniz :))

두부부침(Tofu gozlemesi/kızartması/mucver gorunumlu tofu) oldukca basit,sade yemek yerine bu sekilde cok daha lezzetli olan tarifimiz bizim damagımıza da uygun :))
계란두부전(YUMURTALI TOFU KIZARTMASI/GOZLEMESI)

1:)) Yarısını ayırdıgımız tofuları 2~3cm kalınlıgında kesip,yumurtaya arkalı onlu batırıyoruz.

2:)) Yumurtaya buladıgımız tofuları una buluyoruz gene arkalı onlu olmak sartıyla.

3:)) Unlama iside bitince tavaya az yag koyup arkalı onlu guzelce kızartıyoruz. Soya sosuna batırıp yendigi icin hicbir sekilde tuz serpmedim bu tarife,soya sosu kullanmam diyorsanız cok az tuz,karabiber ile baharatlandırıp kızartabilirsiniz♡.♡

계란두부전(Yumurtalı tofu kızartması/gozlemesì) tarifimiz de buraya kadardı.
Her zaman dedigim gibi kalbinizden kopan baharatlar ile mutfagınızda senlik,sevdiklerinizin kalbinden midelerine inerken yuzlerinde guzel tebessumler olusturmak dilegiyle♡.♡
Bazılarına ornek olabiliyorsak ne mutlu bizlere! Herzaman Kendiniz olmanız dilegiyle! Dununuz bugunden mutlu bugununuz yarınınıza umut dolu sevincler hazırlaması umidiyle☆.☆
Yaptıgınız tarifleri benimle paylasabilirsiniz,bende onları yayınlamaya devam ederken mutluluktan havalara ucarım :))
Instagram:> Hyanggi.han
Facebook:> Burcu Han
Elinize sağlık😊Kore'de kurutulmuş hamsi kullanıyorlar çerez gibi yiyorlar tarifini yayınlayabilirsiniz sevinirim 🤗🤗
YanıtlaSilOnlarin hamsisi ile meze(yan atistirmalik) tarifi hazirlamistim ama pek yapilmaz diye yayinlamadim,onumuzdeki haftaya duzenleyip yayinlayabilirim^^
SilKurutulmus hamsiyi once suda haslayip sonra güneşte kurutma yapiliyor.sonra paketlenerek saklaniyor.bilhassa corbada kullanmistik biz
YanıtlaSilBenim kurutacak yerim olmadigi icin direk hazir aliyorum ve corba sularinda kullandigim da var,meze olarak kullandigim da.
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
SilTofuyu sade alıp yedim, malum pek tatsız bir şey. O zaman bu tarifi görseydim yapardım :)
YanıtlaSil