14 Ocak 2016 Perşembe

미역국/Yosun corbası

Benim blogumun guzel takipcileri,yemek sever dostlarım nasıllarmıs gorusmeyeli bakalım.. Beni sorarsanız cok cok cok iyiyim yakında cok cok guzel bir haberle donus yapabilirim,tabii bize guzel size guzel olmayadabilir :))) Uzun süredir tarif paylasmamısım,sizleri mahrum bırakmısım korenin guzel ve saglıklı mutfagından kusuruma bakmayınız!. Bugün ki tarifimiz bir cogunuz biliyordur dizilerden,filmlerden vs. yerlerden..
Yosun corbası yapalım dedim bugun,nedir bu corbanın ozelligine gelirsek;
☆Hamile bayanlara dogumdan hemen sonra icirilir,cunku bol iyot icermesinden dolayı yosunun vucutta kaybolan tuz ve su oranını karsılar diye dusunuyorlar.
☆Dogum gunlerinde sabah anne,es,kardes vs tarafından dogumgunusu olan kisi icin yapılır veyahut corbayı yapacak kimsesi yoksa da kore marketlerinde hazır corba olarak satılıyor,kutu ramen gibi dusunun,kutu icinde yosun corbası icine sadece sıcak su koyup 5dakikacık beklemesi yeterli oluyor..
☆Bunların dısında bende su sıralar buldukca iciyorum cunku troid sorunum oldugu icin kaynanam,esimve yakın koreli arkadaslarım bol bol icmemi tavsiye etti,iyot eksikligini bu sekilde takviye edebilirim diye,gercekten de ise yarıyor bana kalırsa!
Ozaman hadi baslayalım yapmaya:))
Malzemeler☆~☆

  • 자른 미역~Yosun:(Bu corba icin ozel yosun var,kimbap icin kullanılan ince yaprak yosun degil yani)(Istanbulda iseniz trump tower yan yolundaki pasaj da seoul plaza by jonathan kore marketinde bulabilir ya da kemerburgazda ki smart market de bulabilirsiniz)
  • 50/100gram Dana eti(istege baglı konulmayabilinir de)
  • Susam yagı
  • Soya sosu
  • Tuz/karabiber(bir tutamcık)

 1:)) Oncelikle kusbası etlerimizin kanını guzelce temizlememiz lazım bunun icin şu yontemi kullanabilirsiniz,havlu kagıt arasına etleri koyup guzelce bastırarak butun kanını havlu kagıda gecirebilirsiniz. Bu sekilde yaparsanız corba suyu daha guzel gorunur.                                          
 2:))Tencereye susam yagını koyup(3yemek kasıgı kadar)ısınınca(tencere)kanlarından kurtardıgımız etleri tencereye koyuyoruz ve guzelce kavuruyoruz. 3:))Yosunu ben 2kisilik yaptıgım icin 1avuc dolusu yeterli oluyor,daha fazla yapcaksanız eger 4kisi icin 1.5~2avuc,6kisi icin 2,5~3avuc kadar falan koysanız yeterli olur..  Yosunu once bir kabın icine koyup uzerine soguk su ekliyoruz,buz bile koyabilirsiniz,bunun amacı yosunların kendine gelip o minnacıcık hallerinden kurtulup acılmasını saglıyor(nasıl anlatcagımı bilemedim:))Yani bir nevi kurutulmus yosunumuz buyuyor,yassılasıyor,genisliyor,esneklesiyor vs vs. Yaklasık 5dakika soguk su da dursa yeterli zaten.
 4:)) Esneklesen yosunları da kavurdugumuz etin uzerine ekleyip ikisini bi 2~3dakika daha kavurup 2yemek kasıgı kadar soya sosunu ekleyip yosunları ıslattıgımız suyu da tencereye ekliyoruz,ziyan olmasin butun öz oraya geciyor degil mi :))) Yosunu ıslattıgımız su yeterli olmayacagı icin ekstradan su da ilave ediyoruz,malzemenin uzerine hafif gececek sekilde yeterli olacaktır.                                
 5:))Bir tutam karabibercik ve bir tutam tuz ekleyebilirsiniz.. Corba suyuna ekstradan tat vermek icin:))
Kısık ateste 20dakika en fazla 30dakika orta ateste 15dakika en fazla 20dakika yeterli olacaktır..
Benim bugun ki menumde de yosun corbası var,ne sevgiymis mubarek :)))

Kalbinizden kopan baharatlar ile yemeklerinize tat vererek sevdiklerinizin midesinde bayramlar yaratmanız dilegiyle..
Ufacık mutluluklar ile gulebilmeyi,hayatın bize kattıgı guzel duygular ve olaylar ile sukrederken en ufacık zorlukta,yoklukta isyan etmeyecek insanlar olabilmemiz dilegiyle♡.♡

Sevgi yakanızı bırakmasın,tebessum yuzunuzden eksik olmasın\☆~☆/

8 yorum:

  1. Bulursam izmirde alip yapicam yalnız kokusu cokmu keskin yada cok kokmamasi icin neyapabilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Normal sartlarda bende kokusu yuzunden hic hoslanmazdim ama etli yapinca(dana eti) yosun okadar kokmuyor ve susam yagini az kullanirsaniz o da midenizo kaldirmaz(koku olarak) size de cok cok tesekkur ederim,hep yapmak denemek istiyorsunuz tariflerimi,cok mutlu oluyorum sag olun^^

      Sil
  2. Merhabalar, yosun çorbasini yaptım ama metinde kimbab yosunuyla olmadigini simdi gorunce coktan gec kalmistim.Ama olsun benim çorbada blenderdan gecmis yosun gibi oldu gayette güzel oldu.Tüm tariflerinizi yapiyorumm,çok teşekkurlerr :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Suan cok mutlu oldum,erkek bir takipcim yemek tariflerimi yapiyor diye :))) bana fotograflarini da gondermek isterseniz beklerim ara sira instagram hesabimda yayinliyorum :))

      Sil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Abla migroslardaki yosun olurmu biliyormusun?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Migrosda satilan yosun kimbap yapmak icin sanirim,bu yosun sadece kore marketlerinde bulabilirsiniz.. smart market ve trump tower yaninda ki seoul plaza bu jonathan diye bisidi adi yanlis hatirlamiyorsam ^^

      Sil
  5. Abla migroslardaki yosun olurmu biliyormusun?

    YanıtlaSil